Heel wat nieuws

 

 

Beste

 

We hebben als waterwegbeheerder heel wat nieuws uit Gent voor je.

 

Via deze e-mail willen we je informeren over:

  1. de opening van de Nederschelde en de historische rondvaart;
  2. de bedieningsregeling van de Scaldis- en de Sint-Jorissluis na de opening;
  3. de geplande waterpeildaling van de Gentse binnenwateren.

 

 

  1. De opening van de Nederschelde & historische rondvaart

 

Waar staan we nu?

De werken voor de heropening van de Nederschelde zelf zijn afgerond, de samenvloeiing van de Leie en de Schelde is opnieuw een feit. Intussen zijn ook de renovatiewerken aan de Sint-Jorissluis afgerond en wordt de Scaldissluis klaargemaakt voor gebruik.

 

Feest op 3 november 2018

Op zaterdag 3 november 2018 vindt de officiële opening van de Nederschelde plaats van 10.00 u tot 18.00 u. We verwelkomen je graag om 10.30 u op de Oude Beestenmarkt voor het officiële gedeelte. Daarna wordt de kajakglijbaan ingevaren en bieden we een receptie aan.

 

Vanaf 12.00 u kunnen maar liefst 1.000 geïnteresseerden de historische rondvaart in Gent uittesten op onze gratis boottochten. De boottochten starten en eindigen aan de Veerkaai, aan het stedelijk zwembad Van Eyck. De boten varen doorlopend, tot 17.30 u, het traject van de Veerkaai naar de Sint-Jorissluis en volgen dan de Leie verder via de Baudelokaai, de Ajuinlei richting de Ketelvest. Van daar varen ze verder via de Reep en de Scaldissluis opnieuw richting de Veerkaai. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven op een boottocht zullen er ook gelijktijdig tochten vertrekken vanaf de Veerkaai in de omgekeerde richting. Wil je ook als eerste de historische rondvaart uittesten? Schrijf je dan snel in (zie flyer als bijlage van deze e-mail).

 

Naast de nieuwe Scaldissluis is een kajakglijbaan geïnstalleerd. Zo kunnen kajakkers en kanovaarders gemakkelijk de sluis passeren en een tocht door het centrum van Gent maken. Wie zin heeft om onze glijbaan zelf eens uit te testen, is zeker welkom op zaterdag 3 november 2018 vanaf 12.00 u. De Gentse kano- en kajakorganisatie stelt alvast enkele kajaks ter beschikking, maar varen met je eigen kajak of kano kan uiteraard ook.

 

Impact op het waterwegverkeer op zaterdag 3 november 2018

Om het strakke vaarschema van de vele, gratis boottochten aan te houden, is er op zaterdag 3 november 2018 geen plezier- of scheepvaartverkeer mogelijk van 10.00 u tot 18.00 u op het aangegeven vaartraject. Dit wil bijgevolg ook zeggen dat de Scaldis- en de Sint-Jorissluis enkel bediend worden voor de geplande boottochten en dus niet voor particuliere gebruikers. Er is tijdens deze dag ook geen bediening voorzien van de Brusselsepoortsluis en de Ferdinand Lousbergbrug omdat onze binnenvaartbegeleiders ingezet worden voor de bediening van de andere sluizen op de historische rondvaart.

 

Iedereen welkom op zondag 4 november 2018!

Op zondag 4 november 2018 geven we iedereen de kans om zelf te varen. We stellen de historische rondvaart (traject langs Scaldis- en Sint-Jorissluis) open zodat de pleziervaartrederijen en de particuliere gebruikers de kans krijgen om het traject zelf te beleven. Zowel de Scaldis- als de Sint-Jorissluis zullen bediend worden van 10.00 u tot 18.00 u. Daarna is het voor de pleziervaartsector wachten tot de start van het nieuwe pleziervaartseizoen in 2019. 

 

Technische gegevens historische rondvaart

Op het traject bevinden zich twee sluizen en heel wat bruggen. De maximale doorvaarthoogte op de rondvaart is beperkt tot 1,80 meter en de toegelaten diepgang op de Nederschelde is 0,80 meter.

 

  1. De bedieningsregeling van de Scaldis- en de Sint-Jorissluis vanaf 5 november

 

Tijdens het openingsweekend wordt de Scaldissluis door onze binnenvaartbegeleiders bediend (Opgelet! Voor particuliere gebruikers is er enkel bediening op zondag 4 november). Daarna sluit de sluis tijdelijk opnieuw de deuren voor de pleziervaart tot aan de start van het volgende pleziervaartseizoen in 2019. Begin volgend jaar zullen we uitgebreid communiceren over de bedieningsregeling tijdens het nieuwe seizoen.

 

Voor de passagiersvaartrederijen wordt, in afwachting van het nieuwe pleziervaartseizoen, de mogelijkheid onderzocht om de Scaldissluis zelf te bedienen via een smartphone-app.

 

De renovatiewerken aan de Sint-Jorissluis zijn intussen afgerond. Tijdens het openingsweekend is er lokale bediening voorzien (Opgelet! Voor particuliere gebruikers is er enkel bediening op zondag 4 november). Vanaf maandag 5 november 2018 tot aan de start van het pleziervaartseizoen in 2019 zal de sluis elke dag bediend worden, behalve op zondag. Vanaf de start van het nieuwe pleziervaartseizoen, wordt de Sint-Jorissluis ook op zondag bediend.

 

  1. Waterpeildaling vanaf 16 tot en met 23 november 2018

 

Tussen vrijdag 16 november en vrijdag 23 november 2018 wordt het waterpeil van de Gentse binnenwateren met ongeveer 40 centimeter verlaagd. Dit is noodzakelijk om de bewoners langs de waterkant de kans te geven om hun gevel onder de waterlijn te inspecteren en eventueel herstellings- of instandhoudingswerkzaamheden uit te voeren.

 

De waterpeildaling start op vrijdag 16 november 2018 omstreeks 16.00 u.  Het waterpeil van de Gentse binnenwateren (de Lieve, de Leie, de Ketelvaart, de Muinkschelde, de Boven-Schelde en de Nederschelde) zal ongeveer 40 centimeter dalen. Op vrijdag 23 november 2018 rond omstreeks 16.00 u worden de nodige stappen ondernomen om het peil terug te doen stijgen. Het normaalpeil wordt pas in de loop van zaterdag 24 november bereikt.

 

De toegelaten diepgang voor bootjes wordt tijdens de gehele duur van de waterpeildaling even­eens verminderd met 40 cm.

 

 

Meer informatie?

Hebt u vragen over dit bericht? Dan kan je steeds hier terecht.

 

 

 


e-maildisclaimer


Facebook Comments